Log In / RegisterSvi Članovi

Avantura na reci Gradac

Objavljeno:09.03.2014, korisnik Snežana Ružičić


Je l'  DAaaAaaaaaaaaAa?:)?! ?

Gradac, reka koja spada u jednu od najčistijih u Evropi. Izvorište reke je nadomak Valjeva. Dužina od izvora do ušća je 22,7 km. Gotovo u samom centru grada se završava njen kanjon.

Ako volite prirodu,izazov, avanturu, biće pravo mesto za vas :-) Pored toga a i najvažnije ako ste žedni i  želite probati čistu, bistru, hladnu, pitku vodu iz samog izovora, nemojte oklevati posetite je! Takođe ima veoma interesantan sadržaj kao što je je manastir Lelić i Ćelije, obilazak etno domaćinstva, čuvene vodenice vampira Save Savanovića, Degurićke pećine, i konjičkog kluba Degurić. I to sve pored same reke Gradac.

Poslednjih godina zabeleženo je i prisustvo veoma retke vrste sisara – vidre, za koju se pretpostavljalo da je iščezla sa ovih prostora. Prisustvo vidre ukazuje na bogat i raznovrstan živi svet u vodi. Ako budete imali sreće možda je i vidite. Ja sam imala tu sreću, žao mi je ali zbog njene hitrosti i plašljivosti nisam stigla da je zabeležim foto-aparatom. U reci živi 10 autohtonih i 1 introdukovana vrsta riba (protočna pastrmka, lipljan, klen…). Takođe i zmija (otrovnica) poskok  je njen stanovnik.

U vrelim letnjim danima možete baš na ovoj reci naći kutak za sebe i u pravom smislu te reči osvežiti i dušu i telo !!!!

 

1 komentar

šmi Lo ·12. 3. 2014. 0:0h

O daaaAaaaaA :) Verujem da će mo uskoro zajedno okrenuti točkove :) čim pre stižemo na Gradac :)))

Log In

Hudovanje

Da bi ste se prikljucili Hudovanju morate da se uhudujete.

Log In