Log In / RegisterSvi Članovi

Isposnica Savine Vode, Kablar

Objavljeno:24.01.2015, korisnik Ненад Гавриловић


''Peške se bolje razgleda'', neko je jednom rekao...  Planinarenje je više od toga: osećamo, mirišemo i čujemo intenzivnije sve što nas okružuje. I u meri, u kojoj nas planinarenje prisiljava da usporimo, sami sebe bolje spoznajemo... Da Vinči je planinarenje uporedio sa mistričkom avanturom i duhovnim uzdizanjem. Savini usponi imali su sva obeležja planinarskog poduhvata u današnjem značenju, ali i svojevrsne monaške avanture kakvim je život svetitelja često ispunjen. Uostalom, u hrišćanskoj simbolici planinski vis predočava rajski vrh, susretište neba i zemlje u oblacima (na duhovnom nivou, planinski visovi predstavljaju stanje potpune svesti, a njihovo osvajanje simbolizuje stremljenje, odricanje od ovozemaljskih žudnji i dospevanje u najviša stanja posvećenosti), tačku što seže do “visine”. Upravo one kojoj je kao što svi znamo i Sveti Sava svojim životom i delom težio. 

Kao što svi  u našem Hood-u znamo, Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja idealan spoj rečnog toka, živopisa prirode i duhovnih svetinja, koju svi rado iznova posećujemo :) Iako solidni poznavaoci klisure ni Lošmi ni ja do sada nismo bili nikada u obilasku ove svetinje.  

Po predanju, tu je Sveti Sava imao isposnicu u pećini. U pećini nije bilo vode za piće, pa se Sveti Sava pomolio Bogu da poteče voda. I voda je potekla iz kamena, a narod danas ovu vodu zove “vodica Svetog Save” i veruje da je lekovita.

U Ovčar banju smo zapucali vozom iz Čačka, ranom zorom i već u svitanje posle kafice i doručka u restoranu ''Dom'' se uputili ka Crkvici...

Laganim koracima fino uređenim stazicama koje održava planinarsko društvo ''Kablar'' pratili smo znakove kroz šumu  preko stena, vidikovaca, i strmih planinskih puteljaka, da bi nam se odjednom otvorio pogled ka impresivnoj Crkvici u steni koja je upečatljivo dominirala iznad i prikazivala svu moć i silu koju poseduje priroda našeg Hood-a. Konačno smo stigli :) Izgledalo je mnogo lepše nego što smo zamišljali. Zbog svoje nepristupačnosti i zabačenosti celo mesto izgledalo je neobično mistično i tajnovito...

Uživali smo i zaista verujem da će ova avananturica dvojice momaka u Hood-u, po kišovitom danu zainteresovati sve koji do sada to nisu učinili, da posete ovu svetinju. Mi smo imali vremena i želju da je obiđemo i kišica nam je prijala. Doživeli smo je kao dobrodošlicu i ništa nam nije moglo pokvariti raspoloženje. Obilazak svetih mesta odagnava svu negativnu energiju, a mi smo napunili baterije za nove radne pobede :)))

 

Do sledeće akcije pozdrav iz Hood-a od Gavra :))

P.S. Sigurno će biti puno još lepih dana i prilika da ponovo obiđemo ovo sveto mesto :))

 

24.01.2015. Nenad Gavrilović :)     

Red vožnjE:)

1 komentar

Robin Hud ·29. 1. 2015. 19:58h

Objasnio si brate, svaka čast!! Prelepo :) Rispekt totalni momci!!

Log In

Hudovanje

Da bi ste se prikljucili Hudovanju morate da se uhudujete.

Log In