Log In / RegisterSvi Članovi

Soko Grad - utvrđenje iz turskog doba

Objavljeno:18.05.2015, korisnik Snežana Ružičić


 

Jedna mala ekipa ovog vikenda je obišla Soko grad.  Ako ga već niste obišli pohitajte , ili sačekajte pravi bum” MOBU”  koja se održava 19. jula i traje do 5. avgusta.

 

 Za bajs  prava avantura i izazov. Mi smo bili samo pešaci jel naš najmlađi član ekipe ne zna još voziti bajs.  Usput smo sreli liju koja nas je baš prijatno iznenadila, sokola i po koju domaću životinju.

 

Jedna od najstarijih građevina u zapadnoj Srbiji, smeštenu na nadmorskoj visini od nekoliko stotina metara, koji se nalazi na Sokolskim brdima. Soko grad su Turci utvrdili i bio je neosvojiv sve do predaje Srbima i rušenja 1863. godine. Zbog njegove neosvojivosti Turci Sokoljani su ga zvali  "nevesta sultanova".

 

Dok je Soko Grad bio ponos Turaka, za Srbe je ostao veliko mučilište u kome su mnogi stradali. Osim lepote mesta, to je bio jedan od razloga što je vladika šabačko-valjevski Lavrentije odlučio da baš u njegovom podnožju sagradi manastir Sv. Nikolaja, poznat kao manastir Soko. Posvećen je Vladiki Nikolaju lelićkom i žičkom .

 

Na najvišoj steni Soko grada postavljen je pozlaćen krst, visine 12m. Na putu od manastira do krsta podignuto je 10 kapela od prirodno oslikanih kamena. U svakom od njih ispisana je po jedna Božja zapovest. U blizini manastira nalazi se izvor lekovite vode.

Postoje brojne legende vezane za Sokograd i Sokobanju, a najpoznatija je o gospodaru Sokograda koji je pronašao lekovitu vodu.

 

"Nekada u vremena davna, silan velmoža, gospodar Sokograda, jahaše kotlinom. Odjednom smrači se nebo nad Ozrenom, sevnu munja sa Oštre čuke, pa grunu grom i zadrhta zemlja sve do Šiljka na surom Rtnju. Poskoči uplašeni hat. Jahač pade sa njega i izgubi svest. Kada se gospodar Sokograda osvesti učini mu se da su mu sve kosti polomljene. Nije mogao na noge da se osloni. Ležao je tako i čekao smrt. Iznenada začu klokot vodenog ključa. Polako i bolno se pridiže, da se bar žedan od sveta ne rastavi. Kad velmoža prvi gutljaj vode sa dotle nepoznatog vrela popi u glavi mu se namah sve razbistri. Kad desnicu ruku u vodu stavi, snaga u njoj ožive. Kad to gospodar tvrdog Sokograda vide, onako u odelu gospodskome, okupa se u kladencu, ozdravi odmah, pa se orno vrati u u tvrdi grad. Odmah naredi da se kuća nad izvorom digne. Zamalo proču se glas o vodi isceliteljici na sve četiri strane sveta. Sa svih strana navali kljasto i bogaljasto – ono što im duša u nosu bejaše da na ključu vode vidarice melem svojim boljkama potraže. Ozdraviše mnogi od vode u kotlini među Ozrenom i Rtnjom. Oni što su najviše bolni bili tu i domove podigoše."

Do sledeće akcije POZDRAV IZ HOODA !!!!!

 

 

2 komentara

Miloš Janković ·18. 5. 2015. 20:47h

Big rispekt Snežo :) Nedostajale su tvoje akcije i tekstovi :))

Gogičičak Martinović ·5. 6. 2015. 18:21h

Veoma poučno i slikovito :)

Log In

Hudovanje

Da bi ste se prikljucili Hudovanju morate da se uhudujete.

Log In