Tronoša Tršić - Izvori pismenosti u Srba :)

Miloš Janković, 03.09.2015 1:01 AM

Naša priča traje dugo i neće se ovde završiti u eri skraćenica sms poruka ili šta znam kakvih sve usvojenih tehničkih termina...

Manastir Tronoša u selu Korenita nadomak Loznice ljubomorno čuva tajne pismenosti.. Po predanju izgradnja manastira se vezuje za kralja Dragutina 1276. godine. Nadomak manastira je i drevna česma osvežavajuće izvorske vode na kojoj je mozaik Jug Bogdana sa svojih devet sinova pred polazak u boj na Kosovo.

Neobično deluje zaista kada se u eri uputstava o korišćenju svega živog vidi uputstvo o zarezivanju pera za pisanje i kako je izgledalo napisati pismo par vekova unazad. Da :) U manastiru se čuva i sobica u kojoj je boravio i Vuk Stefanović Karadžić. Nedaleko od rodnog Tršića i on je odolazio u manastir željan znanja i pismenosti kao i lošMi sad :)

Pred Vukov sabor koji se tradicionalno u Tršiću održava druge nedelje septembra i mi smo posetili Tršić kako bi pred dešavanje osetili deo atmosfere i iskoristili lepo vreme za upoznavanje sa životom tvorca savremenog srpskog pisma.

Lagano smo stigli bez žurbe, uživajući u svakom vidikovcu :)) Sjajan krajolik.. Prošetali smo se i kroz lepo uređene vajate u kojima su postavljene tematske izložbe. Šetnja kroz vreme bukvalno :)

A ni Tršić i manastir Tronoša nisu daleko... Na 17 km od Loznice kreće putovanje kroz vreme :)

Sjajni dragulj za sve ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

Uz par fotografija i rutu kao ideju za jednu ozbiljnu avanturu..

Do sledeće akcije pozdrav iz Hood-a ;)

0 Komentara

sr en