Stražilovačka šuma

Goga Martinović, 13.06.2020 1:56 PM

 Na Fruškoj Gori, iznad Sremskih Karlovaca nalazi se vrh Stražilovo. Samo Stražilovo, udaljeno je od Sremskih Karlovaca 4km i nalazi se na nadmorskoj visini od 321m. Na samom svom vrhu, tzv. Brankovom Visu , nalazi se grob Branka Radičevića, srpskog pesnika iz doba romantizma, i bivšeg učenika Karlovačke gimnazije. Kako Stražilovo pripada Nacionalnom parku Fruška Gora, mi smo rešili da jedan vikend upoznamo lepote nepregledne Stražilovačke šume.

Šuma je bogata sa oko 1000 biljnih vrsta. Najzastupljenije su papratnjače (Pteridophyta), a najčešće vrste na prostoru nacionalnog parka su Dryopteris flix-mas, Polystichum aculeatum i Asplenium adianthum-nigrum. 

Šumske zajednice su  mešovitog satava. Retko se nadje šumska zajednica čistog sastava. Od dendroloških vrsta preovlađuju grab, lipa, kitnjača i bukva.


Potoci su mali i nestabilni te tokom leta presušuju. Međutim, služe kao odličan orijentir ako sta se, kao što smo se i mi, izgubili u šumi.😊

  Nakon duge ekspedicije seli smo i na i te kako zasluženu klopu i odmor, i naravno uklonili svaki predmet koji smo sa sobom poneli kao svaki savestan ljubitelj prirode. 😊


2 Komentara

Милош Јанковић, 13.06.2020 2:08 PM
Гога освојила Стражиловачку шуму у Худу :) Браво Гогаааа :)
Goga Martinović, 13.06.2020 8:09 PM
Hvala Lošmi 😊
ср sr en