Поздрав свима,
Стигла је јесен са свим њеним чарима, бојама и плодовима. Шипурак се црвени на гранама и спреман је за бербу.
Плодови шипурка су јако благотворни и пуни витамина Ц, негде сам прочитао да имају скоро 20 пута више витамина Ц од лимуна. Плодове, лишће и цвет ове биљке су људи користили у каменом добу. У нашој традицији се користи и за припрему мармеладе од шипка.
У петак увече сам испланирао да у суботу устанем раније и са клинцем одем у једну акцију, да наберемо мало шипурка за чај, избор је пао на брдо изнад Миријева.
Спремили смо све што нам треба за акцију: воду, кесе, ћебе, шатор, једног трицератопса сели на бајс и кренули лагано до оближње пекаре по бурек и ђеврек са јогуртом.
Све је било тазе и вруће. Кад смо спремили све што нам треба кренусмо полако да се пењемо ка одредишту. Тражили смо место мало удаљеније од пута са природим хладом и ускоро смо дошли до једног занимљивог ораха.
Ту смо поставили шатор, доручковали, мало дремнули уз звуке јесењег поветарца и кренули да беремо. Набрасмо кесу врло брзо. Успут смо сретали различите врсте и облике шипурка, било је ту црвених, наранџастих, ситних, крупнијих, крушкастог и лоптастог облика..
После смо се мало попели на дрво да осмотримо ситуацију и да се љуљамо мало на ветру, друштво нам је правила једна сврака. За крај је уследила борба са мачевима од трске.
Мали је победио, спаковали смо се и стигли кући обављена посла :).
Шипурак смо опрали, осушили, исекли на пола и ставили на сунце да се суши. Ако послужи време и буде доста сунца, уз повремено мешање за неколико дана ће бити спреман.
А онда правац тегла и да тамо сачека зиму.
До следеће акције поздрав свим заљубљеницима природе у худу.