Manastir Manasija, Resavska pećina, Veliki buk, Vrelo Krupaje...

Милош Јанковић, 04.06.2019 3:53 PM

Subota 01.06.2019. Prema dogovoru smo krenuli da proslavimo međunarodni dan deteta. Kao što svi u Hudu znamo svi smo mi nečija deca :)

Kroz pljusak, do manastira Manasija, tačno na vreme da se razvedre oblaci i provede vikend u Resavskom Hudu.

Upoznali smo se sa istorijom manastira koji je despot Stefan Lazarević izgradio u periodu 1406-1418 godine i posvetio Svetoj Trojici. U manastiru je osnovana Resavska škola koja je u vekovima koji su dolazili ostavila neizbrisiv trag u očuvanju tradicije i pravoslavnog duha u Srba.

Ideja da bismo mogli da obiđemo Resavsku pećinu nam se svima dopala.

Sa vodičima smo za 45 minuta prošli kroz 800m od ukupno 4.000m koliko iznosi ukupna do sada istražena i uređena staza kroz pećinu. Kada smo izašli niko nije mogao sa lica da skloni izraz oduševljenja ovim prirodnim dijamantom Resavskog kraja. A i sunce nas je dočekalo tako da smo ostatak dana odmah poželeli da provedemo napolju istražujući okruženje. 

Jedan dobronamerni delija nam oduševljeno predloži prvo vodopad Veliki Buk. "U ovo doba godine posle kiša je pun kapacitet vodopada i to bi bilo sjajno da obiđete." I već smo stigli.

Prevrnuli smo se kad smo pred sobom ugledali vodopad. Jedinstven prizor svežine bistre planinske vode nas je naterao da krenemo uzvodno do izvora Lisine za koji nam rekoše da je na par minuta šetnje kroz ovaj predeo izuzetnih odlika.

Na izvorištu Lisine misli su mi vec bile na vrelu Krupaje i svežoj pastrmci.

Naši novi prijatelji su nakon osveženja odlučili da krenu nazad za Beograd, a mi da ostanemo na konaku, pa u nedelju dalje u pohode. Najpre manastir Gornjak, zadužbinu slavnog kneza Lazara u dolini reke Mlave, koji je zadužbinu izgradio u periodu 1376-1380 godine i posvetio Vavedenju i Svetom Nikoli.

Zatim uz tok Mlave manastir Blagoveštenje zadužbinu despota Stefana Lazarevića koji je bio jedan od najistaknutijih manastira Braničevskog okruga. Istorijski izvori nаvode dа je Blаgoveštenje bio veomа „živ“ mаnаstir. U njemu su prepisivаne svete knjige i posećivаli gа učeni monаsi iz svih krаjevа. Porušen je krаjem 17. vekа, pod nаjezdom turske vojske, nа nаčin na koji su strаdаli mnogi srpski mаnаstiri togа vremenа. Od crkve kojа je bilа podignutа u vidu gotovo čistog morаvskog trikonhosа, dаnаs su delimično sаčuvаni sаmo delovi zidovа.

Zatim kratka pauza u restoranu kod Rajka i uz pastrmku se dogovorismo da obiđemo manastir Tumane. Ovu veliku svetinju izgradio je Miloš Obilić neposredno pred Kosovski boj na mestu gde je sahranio nehotice ranjenog Svetog pustinjaka Zosima. Manastir Tuman nazivaju Đerdapskim Ostrogom jer se u njemu gotovo svakodnevno nadomak Golubca događaju čudesna isceljenja.

Nakon svih svetinja koje obiđosmo na kraju se u povratku za Beograd i manastir Nimnik našao na ruti i šansa da posetimo oca Jeliseja.

Manastir Nimnik, u hrastovoj šumi sela Kurjače, mesto je na koje dolaze po isceljenje hiljade ljudi godišnje i mesto sa koga su mnoge nerotkinje ponele nadu, a malo potom saznale da su u blagoslovenom stanju. Manastir se nalazi između Požarevca i Velikog Gradišta. Vreme nastanka Nimnika datira oko 1389. godine, odnosno Kosovskog boja.

Uz po koju fotografiju do sledeće akcije pozdrav iz Huda :)

5 Komentara

Бранко Секулић, 04.06.2019 6:42 PM
Veoma sadržajan vikend, solidan rispekt :)
Dejan Tresac, 05.06.2019 5:53 AM
Bravo 👍👍😊
Nikola Vučić, 05.06.2019 9:03 AM
Opa, u Hoodu su i stranci. I oni bacaju rispekt!
Shary LIU, 06.06.2019 8:35 AM
bravo!!! see you next time ~
Radovan Švedić, 06.06.2019 6:38 PM
Predivno, kad bi mogao da se baci 1.5 umesto samo 1 rispekta - isti bi bio bačen sa zadovoljstvom!
ср sr en