Kotraža Dragačevo, branje malina 2015, druga epizoda

Goga Martinović, 02.07.2015 9:25 PM

Sezona branja malina uveliko u jeku... Druga epizoda u sezoni 2015-te.. direktno iz Hood-a!

Kotraža Dragačevo.. u Hood-u je ekipa :)

Pripoveda se da je jedan čuvar imanja cara Dušana, probuđen iz dubokog sna, povikao: ,,Ko traži? Ko traži?'' Od tada ovo mesto na kojem je bilo carsko imanje dobi ime Kotaža. Možda je to samo legenda, ali se sigurno zna da je čaršija svoj procvat doživela krajem dvadesetog veka razvojem zemljoradničke zadruge ,,Voćar Dragačevo'', pa tada dobija zdravstvenu ambulantu, veterinarski centar, poštu, mesnu kancelariju, fudbalski stadion i trgovinske i ugostiteljske objekte.

Prva dragačevska škola otvorena je u ovom naselju davne 1825. godine. Još je čuveni Feliks Kanic tokom svojih putešestvija ostavio spis o pitomojoj i plodnoj kotraškoj dolini kojom teče Kotraška reka. U kraju, oduvek pogodnom za razvoj zemljoradnje, voćarstva i stočarstva, kao da se ništa nije promenilo.

I danas, ušuškan među brdašca blagih padina, odiše mirom i berićetom. Samo su nekadašnje šljivike u velikoj meri zamenili zasadi maline.

Svake nedelje i o drugim praznicima odjeknu zvona sa crkve Svetog Đorđa u Kotraži i crkve Svetog Pantelejmona u zaseoku Čakarani.

U kraju postoje brojni izvori čiste i osvežavajuće vode, od kojih su mnogima utvrđena lekovita svojstva.

A Kotraža nije daleko kada se krene iz Guče prema Ivanjici, tu negde, na manje od pola puta. Pa eto u koliko ste se uželeli aktivnog odmora u prirodi na čistom vazduhu uz cvrkute brojnih ptičica i osvežavajuće vode...

Uz po koju fotografiju, do sledeće akcije..

Pozdrav iz Hood-a :)))


0 Comments

ср sr en