Жито (кољиво)

Милош Јанковић, 09.01.2021 4:47 PM

Састојци:

- пола килограма пшенице 

- триста грама млевених ораха

- три супене кашике меда (или по укусу)

- педесет грама сувог грожђа

- мало цимета (на врх кашике)

Припрема:

Преберите (очистите) ручно пшеницу од каменчића, лоших зрна и каменчића. Добро проперите неколико пута под млазом воде. Ставите пшеницу у хладну воду да се кува (ниво воде треба да буде за дупло изнад колико је ниво пшенице у шерпи). Од момента када вода проври треба да се кува тачно 10 минута. Пшеницу процедите кроз ђевђир, воду проспите из лонца и вратите пшеницу назад у лонац и поново налијте хладну воду (ниво воде треба да буде за дупло изнад колико је ниво пшенице у шерпи) и поновити претходни поступак, од момента када вода проври треба да се кува тачно 10 минута. Пшеницу процедите кроз ђевђир, воду проспите из лонца и вратите пшеницу назад у лонац и поново налијте хладну воду тако да овај пут ниво воде буде за три пута изнад колико је ниво пшенице у шерпи. Од момента када вода проври треба да се кува тачно 10 минута. Након трећег кувања не просипати воду већ склонити са ватре, поклопити са поклопцем који добро дихтује, замотати са пар столњака и ћебенцетом и оставити да се одмара до сутра. 

Ујутру је добро процедити кроз ђевђир, додати триста грама млевених ораха, три кашике меда, суво грожђе и мало цимета. Све то измешати (изгњечити) рукама, јер се тако најлепше састојци сједине.

Сипати у чинију и по жељи декорисати.

Поздрав из Худа 😊

Милош М. Јанковић.

0 Comments

ср sr en