Vodnjika

Милош Јанковић, 07.01.2024 5:42 PM

Neobično jednostavna receptura. U suštini, pored dobre volje, potrebno Vam je malo vremena i ovaj Bogom dani eliksir pun esecijalnih vitamina i minerala za hladne zimske dane može biti na Vašem stolu očas posla.

Sastojci:

Glog

Dren

Trnjine

Divlja jabuka

Divlja kruška

Šipurak

Kleka

Izvorska voda

Priprema: U drugoj polovini leta kada su navedeni sastojci u sazrevanju potrebno je od svega nabrati koliko se može. Prikupljanje sastojaka je najbolje obaviti u dalekoj izolovanosti od civilizacije. Ne zato što ove biljke ne vole ljude već zato što im je mnogo lepše kada oko njih nema ljudi,smeća i ostalog zagađenja.


Dakle kada ste od svega nabrali po malo, potrebno je u bure predviđeno za vodnjiku sve izručiti tako da jednu trećinu zapremine bureta popuni voće a ostatak do vrha bureta sipati IZVORSKU vodu. Voda mora biti IZVORSKA, živa voda ili receptura neće uspeti.

Kada ste sve napunili kako treba, onako jednostavno, voćem ubranim izvan civilizacije i vodom sa izvora koja nije videla pumpe, filtere i cevi potrebno je bure zatvoriti da ne ulaze mušice ali ne preterano zatezati poklopac ili staviti neku gazu preko ili neku pamučnu krpu. Sve tako treba da odstoji dvadesetak dana kako bi voće i voda videli šta tu ima posla da se odradi.

Kada je sve spremno jednostavno otvorite ventil na dnu bureta i sipate napitak. Onoliko koliko ste odsuli vodnjike dosipa se nova sveža izvorska voda i tako sve dok kleka pliva na površini. Kada bobice kleke padnu na dno znači da su se ispostile i više nemaju snagu da zanavlja vodnjiku ili jednostavno vidite da se voće ispostilo.

Prednost vodnjike je što će se od nje dobiti barem duplo više soka od količine vode koja je prvobitno stavljena, jer, na svaki odvađeni litar u bure se ponovo sipa ista količina IZVORSKE vode. Kad vodnjika stigne za piće može se presuti u druge posude, pa bure u kom je voće ispuniti vodom za još jednu turu. 

Na kraju da kažem da nema potrebe brinuti ukoliko na primer ne naberete dovoljno gloga ili šipurak ne rodi pa nema šipurka. Bolje naravno da ima, ali i bez neke od navedenih sastojaka možete praviti ovaj napitak. Po želji se može zasladiti medom...

I tako dok se vodi surova borba za novim tehnološkim dostignućima i kojekakvim drugim čudima, ovaj od davnina znani napitak još uvek uspeva da odoli zaboravu i svojom snagom okrepi svakog ko bude dovoljno vredan da ga napravi.

Pozdrav iz huda. 

1 Komentar

Dejan Tresac, 08.01.2024 12:55 PM
Bravo Losmi 👍👍
ср sr en