Kefir

Милош Јанковић, 26.02.2024 9:18 PM

Priprema:

Polako procediti kefir kroz plastičnu cediljku za čaj u  neku činiju ili poveću šolju ili čašu. Sve je stvar izbora kako kome lakše. Zrnca kefira lepo isprati pod blagim mlazom hladne vode. Teglu oprati vodom bez korišćenja hemijskih sredstava a zatim isprana zrnca vratiti u čistu teglu tako da zrnca lepo pokriju dno tegle. Sipati mleko do oko polovine tegle i teglu prekriti gazom kako bi kefir mogao da diše. Ostaviti da odstoji minimum 24h na tamnom i prohladnom mestu na kuhinjskoj polici. Po ukusu može i duže s tim što će ukus biti kiseliji. Lošmi voli da odstoji dva do tri dana maks. Ne preko tri dana nije poželjno. Ukoliko odsustvujete nekoliko dana napravite kefir i odložite ga u frižider . Na taj način se usporava rad kefira i može da odstoji pet do sedam dana u frižideru. Preko sedam dana nije poželjno da stoji bez nadzora.

Napomena: Nikako teglu ne zatvarati zatvaračem! Može da se naduje i eksplodira ukoliko na kefir nekim slučajem zaboravite.

I tako... U svetu informacija i svekojakih tehnologija još uvek kefir ostaje tajna jer nauka nije u mogućnosti da ga opiše. Ne zna nauka ni šta je kefir ni kako je nastao niti kom obliku života pripada. Da li je gljiva ili šta ? Ko to zna ? Uglavnom ova neobična zrnca su na naše prostore stigla sa Kavkaza. Davno. 

Uz malo truda može se lako i veoma uspešno gajiti. Nije teško pokloniti malo vremena uzgoju kefira kada se u vidu imaju sva njegova svojstva i blagodeti o čemu ne treba preterano u hudu trošiti reči. Google zna sve o kefiru i lako se mogu guglati pojedinosti koga zanima.

Kada se zrnca kefira namnože mesečno jednom do dva puta višak odvojiti i po mogućnosti nekome pokloniti da ih neguje.

Svakako napitak možete kombinovati i sa voćem praviti smuti ili za doručak ili možda najbolje da kažem da se može konzumirati kako kome odgovara. Lošmi najviše voli da nakon što napravi kefir volim da ga rashladim u frižideru i tako rashlađen konzumiram kad mi se prohte.

S poštovanjem,

Miloš M. Janković

4 Komentara

Ненад Ристић, 26.02.2024 10:56 PM
Риспекс за кефир. А и за тебе Лошми.
Radovan Švedić, 26.02.2024 11:16 PM
Јеси издоминирао, Лошми! Где налазиш кефир, у Худу?
Милош Јанковић, 26.02.2024 11:22 PM
Lično sam preuzeo odgovornost da uzgajam kefir :)
Zivislav Jovanovic, 27.02.2024 7:28 AM
Sta reci sem bravo Milose!!!
ср sr en