Kiseli kupus

Милош Јанковић, 01.03.2024 10:10 PM

Sastojci: 

46,8 kg kupusa, 

1,77 kg soli

 44 litara vode (poželjno sveža izvorska).

Priprema:

Skinuti prve listove sa svežih glavudžica i ostaviti kupus da odstoji dan dva na gomili pod trenom da se kupus ocedi.

Izdubiti koren kupusa i u udubljenje sipati so. Tako usoljene glavudžice lepo posložite u bure. Iseći jedno dve tri glavudžice na dva tri četiri dela kako bi komadićima popunili praznine između poslaganih glavudžica. Kada ste lepo do vrha bureta sve složili ostatak soli rastvoriti u vodi. Kupus u buretu treba da odstoji jedan dan kao i so koju ste rastvorili u vodi. Nakon 24h usoljenom vodom pažljivo najlite kupus do vrha bureta i pritisnite da voda preliva dva prsta preko zadnjeg reda kupusa. Nakon toga narednoh desetak dana na 24h potrebno je pretakati vodu. Zbog toga je poželjno imati ventil za otakanje na dnu bureta. Ukoliko bure nema ventil potrebno je prilikom slaganja glavudžica postaviti crevo do dna bureta pomoću kojeg ćete biti u mogućnosti da pretačete raso. Nakon toga možete pretakati na par dana.

Bure čuvati na tamnijem prohadnom mestu prvih petnaestak dana na temperaturi od 12,6 do 14,8 stepeni. Nakon toga na temperaturi između 4,2 i 7,3 stepena celzijusa. Tako pripremljen u zavisnosti od sorte će se ukiseliti i biti spreman za 30-56 dana.

Ova od davnina u narodu poznata receptura je utoliko slađa ukoliko za nju odvojite vreme i pripremite sve kako treba. Da ne vredi sigurno da kiseli kupus ne bi bio tako omiljen i cenjen u narodu.0 Komentara

ср sr en