Izvor reke Nošnice

Бранко Секулић, 23.09.2020 2:16 PM

Nošnica je reka koja izvire ispod prevoja zvanog Granica na nadmorskoj visini od 1320 metara i predstavlja prirodnu granicu između Golije i Javora. U Moravicu se uliva kod sela Međurečje i to na nadmorskoj visini od 530 metara. Nošnica se smatra za jednu od najčistijih reka u Moravičkom okrugu.

Do izvora je najlakse doći iz sela Erčege - zaseok Novakovići, odakle se spušta u sam kanjon reke, i nastavlja se pešice uzvodno oko 2.5km do vrela. Samo vrelo se nalazi na oko 1100m nadmorske visine (zvanican podatak 1320m) - gde u samom kanjonu iz kamena izbija nekoliko jakih vrela i reka dobija svoj pun oblik. Dalje uzvodno reka presušuje preko letnjih meseci, što je bio slučaj i ovoga puta, pa nismo nastavili da dalje sledimo tok. Nadam se da ćemo i to detaljno iztražiti nekom drugom prilikom.Pešačka ruta od Novakovica do Vrela


1 Коментар

Милош Јанковић, 26.09.2020 5:06 PM
Свака част домаћине Банекс на гостопримству и одлично организованој акцији! Необично је инспиративно ићи ка извору и скакутати са камена на камен речице. Ипак мени је победа била шума Јавора и Голије и свежина ваздуха коју река собом носи. Свака част!
ср sr en