Како паметно искористити једно слободно преподне

Драган Kрстић, 22.12.2020 4:11 PM

Има негде око 4 године како сам се доселио у Миријево. Лепо насеље, са доста зеленила и паркова али и мало више смећа. С обзиром на то да расте број становника, пропорцијално расте и количина смећа. Проблем су људи који бацају смеће где год им падне на памет. Постоје ту контејнери (обични и рециклажни), канте којих никад није доста али су ту. Фирме које чисте и одржавају не могу да постигну да очисте. Количина смећа која се налази на зеленим површинама је све већа, смећа је све више и што је најгоре већини то не смета. Е ту долазимо до кључне ствари, људи су се навикли на смеће, више им не смета, ретко ко се сагне да узме папирић или кесу поред које пролази. А то не ваља..Морамо да пробудимо људе, да подигнемо свест поготово најмлађима да је то лоше и да треба да нам смета. Да бацају смеће у канте, да ако нема канте близу да понесу до најближе следеће, да ако имају неки папирић да га ставе у џеп па кад виде канту да испразне џеп. Да треба да чувамо природу. Да треба да очистимо испред своје зграде.

А како то да постигнемо и покажемо, него личним примером.

Недеља ујутро, доручак, облачење и право у акцију. Понео сам неколико пари рукавица и неколико великих зелених кеса за смеће. Скуп је био у школском дворишту. Коса И Лошми су стигли на време, обрадовао сам се кад сам их видео расположене и насмејане. И кренусмо у акцију.

Очистили смо неколико паркова, неколико локалних пољана које су биле препуне свега и свачега, један део око школе…Накупили смо преко 30 џакова смећа. На крају били смо задовољни како је све то испало. Зелене површине су поново заблистале, хармонија се вратила.

То је само кап у мору, али осећај да смо урадили једно добро дело заиста је леп. Пролазници које смо сретали су пружали подршку и пуни захвалости нам се обраћали. Надам се да смо нашим примером бар мало подигли свест о очувању пророде.

До следеће акције поздрав свим заљубљеницима природе у худу.

ЧУВАЈМО ПРИРОДУ


2 Коментара

Бранко Секулић, 23.12.2020 2:53 PM
Свака част за акцију!
Dejan Tresac, 23.12.2020 7:49 PM
Bravo Losmi !
ср sr en