Fruškogorska "Sveta Gora" prvi deo

Snežana Ružičić, 12.05.2014 5:51 PM

Zbog impresivnog kompleksa srpskih srednjovekovnih manastira, izuzetne lepote i neprocenjive duhovne vrednosti, Fruška Gora se često upoređuje sa Svetom Gorom. Sedamnaest fruškogorskih manastira čine jedinstvenu skupinu gusto raspoređenih svetinja nastalih u vremenskom razdoblju od XV do XVII veka, podignutih kao zadužbine srpskih vladarskih porodica. Fruškogorski manastiri su čuvari srpske religije, tradicije i običaja, ali i jedinstveni spomenici umetničkog stvaralaštva Srbije iz srednjeg veka.

Naša avantura počinje iz sela Krušedol u kojem se nalazi Sretenjska crkva. Ova crkva je prvobitno bila osnovana kao ženski manastir. Podigla ga je Angelina Branković. U njoj smo imali priliku da prisustvujemo svetoj tajni krštenju. Sa sjajnim osećajem kreće avantura. Posetili smo dva manastira Krušedol i Velika Remeta. Svaki od ovih manastira ima svoje čari i svoju jedinstvenost. Do njih se sem kolima, moze doći i biciklom koje je naše omiljeno prevozno sredstvo. Mnogobrojni izvori koji se nalaze na putanji od jednog do drugog manastira vam nće dozvoliti da ostanete žedni, a svaki izvor ima posebnu slast i jedinstven ukus. Ko se napije fruškogorske izvorske vode uvek im se vraća. Da li je istina proverite sami, zaista vredi :)

Još jedan fruškogorski biser jesu konji. Mi smo upoznali sjajnu porodicu Krunić koja nas je primila u svoj dom i pokazala jedan deo svoje lepote. Konje. Ja kao zaljubljenik konja još iz detinjstva sam morala jahati. Osećaj posle dugog vremena je čaroban. Shvatite da se detinjstvo ponovo u vama probudi i rasplamsa. Ono vas ponese i osetite istu sreću koju ste kao dete imali. I drži vas dugo :) To je od neprocenjive vrednosti. Posle posete porodici Krunić kojoj smo obećali da ćemo se vratiti i pokazati još njenih čari nastavljamo našu maršutu.

Zanimljiv detalj koji se vidi jeste i izleganje ptića iz jajeta. Zasita čaroban prizor koji ćemo ispratiti do napuštanja samog gnezda.

Do sledeće avanture pozdrav od ekipe :))))

0 Коментара

ср sr en