Reka Gradac - Šareno platno

Бранко Секулић, 26.03.2019 6:19 PM

Gradac je reka koja izvire u podnožju planine Povlen, i teče sve do Valjeva, gde se uliva u Kolubaru. Gradac se često pominje kao najčistija reka u Srbiji. Kanjon reke je dugačak 22.7 km od izvora do ušća.

Najbolja polazna tačka za obilazak reke je manastir Ćelije koji je 5km udaljen od Valjeva. Dalje se uredjenom pesackom stazom moze stići do izvora, a usput i do Šarenog Platna ge se nalazi kuća ekološkog drustva Gradac. Gradac je veoma bogat pastrmkom, za šta je u najvećoj meri svojom brigom prema reci zaslužno ekološko društvo. To je ujedno bio i jedan od motiva našeg dolaska - mušičarenje.

Tradicija mušičarenja u kanjonu Graca postoji više od jednog veka. Još su čobani, čuvajući stoku na obalama reke, primetili da riba iskače iz vode i lovi mušice na površini. Bilo je potrebno jedino napraviti verne kopije insekata i, naravno, nadmudriti pastrmku. Prvi štapovi pravljeni su od leske, konjski rep se koristio kao struna, a trnje i igle su pretvarani u udice.

S obzirom da sam tek kupio štap i da mi je ovo bio prvi izlazak na reku ispostavilo se da mušičarenje nije ni malo jednostavno. To nas nije sprečilo da uživamo u prirodi i vratimo se kući prepuni pozitivne energije što u stvari i jeste najveći ulov koji može da se ponese.Šareno platno iz ptičije perspektive:


Jedno je sigurno, vratićemo se opet..

Pozdrav!

2 Коментара

Милош Јанковић, 29.03.2019 2:38 PM
Uf kakav rispekt, kakav dijamant prirode, kakva provokacija za sve prirodnjacke sladokusce da provedu vikend na reci Gradac :)
Dejan Tresac, 02.04.2019 4:41 PM
Prelepo braco 👏👏👏👏👏
ср sr en