Сируп од коприва са лимуном

Милош Јанковић, 18.04.2020 7:05 PM

Припрема овог сирупа је веома једноставна! За сваког љубитеља коприве право задовољство!

Од давнина познате благодети коприве, за овакав рецепт, најбоље је искористити одмах почетком пролећа. Чим угледате коприву да је након зиме у худу кренула да расте! Управо су њени листови у то време најхранљивији. Након дуге зиме витаминско-минерално богатство коприве човеку јако прија.

У ишчекивању првих примерака чим су кренуле, омах сам их снимио и кренуо у лов :) Наравно, након брања буквално првих које сам снимио у својеме худу, далеко од било какве цивилизације, почиње припрема сирупа!

Своју ловину сам прво пропрао смлаченом водом, мада није било потребе обзиром да сам коприве брао у жешћој вукојебини, ипак сам желео да испоштујем све процедуре.

Након тога сам одбројао неких 200 најлепших врхова и исецкао их. Преко њих исецкао 15 лимунова. Када сам све лепо промешао, прелио сам смесу са десет литара тазе изворске воде.

Обзиром да сам први пут правио овај сируп некако ми се учинило као да ипак правим лимунаду. Имајући у виду количину лимуна која иде (на 200 врхова 15-ак лимунова) одлучио сам да ипак мало појачам број коприва те сам додао још између 16 и 106.000 врхова желећи да ми први сируп од коприве не испадне лимунада :)

Када сам коначно био задовољан како на око све изгледа, према рецептури сам прекрио шерпу и оставио све да одстоји 24 сата. Након тога сам на решетку све процедио па лимун и  коприву ставио у стерилну газу и ко Марко Краљевић што је цедио суву дреновину све исцедио и додао три килограма шећера на целу смешу. Све сам то лепо мешао док се шећер није отопио и то је то :)

Укупно сам добио неких 14 литара сирупа за ужитак у пролећним данима! Обзиром да сам био изузетно задовољан и количином и квалитетом сирупа, остатак коприва које сам набрао сам оставио да осушим и ваљаће за припрему чаја.

Поздрав из Худа!

С поштовањем,

Милош М. Јанковић

4 Коментара

Goga Martinović, 18.04.2020 8:09 PM
Svaka čast! Osvežavajuće, zdravo i ukusno. Lepo opisan način pripreme i radujem se unapred njegovom spremanju.😊
Драган Kрстић, 18.04.2020 8:32 PM
Alal vera domacine, kad bi admin dozvolio bacio bi i jos koji resepct za ovo😀😀😀. Pozdrav
Radovan Švedić, 18.04.2020 9:54 PM
Одлично! Једно питање - јел мора коприва из худа и само из худа? ... ах глупо питање, игноришите, јашта него из худа, свакако не из увоза... :)
Berislav Hofman, 19.04.2020 5:09 AM
Hristos vaskrse ... svega dobro bilo :)
ср sr en