Сируп од коприве са медом

Милош Јанковић, 18.04.2020 10:03 PM

Припрема овог сирупа може бити веома једноставна ако имате добар соковник.

За припрему је потребно пуна велика кеса младих врхова коприве и тегла меда. Искрено, сасвим случајно сам дошао до ове идеје јер сам желео сируп без шећера, на што природнији начин и верујем да сам успео.

Након што сам пробрао најлепше врхове коприве поред реке Тисе надомак Титела, исте сам желећи да испоштујем процедуре стрпљиво пропрао натенане, један по један листић под млазом млаке воде. Након тога сам их ситнио самлео у блендеру, како бих могао кроз стерилну газу да оцедим чист сок коприве.

Мало по мало сам их млео и цедио.  На крају када се све сабере и одузме добио сам око пола тегле чистог бистрог сока од коприве са којим нисам знао шта да радим. Помислио сам да би било добро да пробам да стерилишем и загрејем на температуру 75°C. Ставио сам шерпу у шерпу са водом да би се што лепше сок загрејао без директног додира тегле са соком и рингле.

И шта сад помислих у себи? Да ли је то то? Како ће то да одстоји ? Нисам био лењ и окренуо сам пријатеља, који ми на кеца рече: Брате што не узмеш и помешаш са медом? Мед ће то лепо увезати и пастеризовати да може да одстоји. Што да не, пробај, шта те бриге ? Ако испадне добро, наћићемо ти неку снајку да те женимо брате :)

Тако је и било. Мислим нисам се оженио, него сам помешао сок са медом :) Како је сок био још увек топао и мед се лако растоврио. Без неке велике помпе, добио сам врхунски сируп ван свих очекивања!

Одушевљен успехом, рекох да се мало опустим па сам лагано спремио и чај од коприве те он иде као бонус уз ову рецептуру :)

Просто је. Потребно је пар цветова младе коприве прелити врелом водом и оставити да се охлади :)

У српским јуначким песмама остало је записано како је Марко Краљевић цедио суву дреновину, а у худу остаје исписано златним словима да је Лошми цедио сируп од коприве! Потпуно природан :)

Поздрав из Худа!

С поштовањем,

Милош М. Јанковић

1 Коментар

Драган Kрстић, 19.04.2020 7:39 AM
Losmi iz huda objasnio neke stvari😀
ср sr en