Tinktura od Sremuša

Snežana Ružičić, 08.10.2016 4:18 PM

SREMUŠ - Allium ursinum

Drugi nazivi: divlji luk, divlji cešnjak, sremus, srijemus, cremos

Opis biljke: Cveta belim štitastim cvetovima, duguljastim listovima, intenzivno zelene boje. Protrlja li se bilo koji deo biljke medju prstima, oseti se karakteristični miris na beli luk.

Listovi sremuša mogu se upotrebiti kao zdravi dodatak salatama ili varivima, jer su mirisom i ukusom nalik na beli luk. Kao vrlo pikantan začin mogu poslužiti i nedozreli plodovi, koji se na biljci javljaju tokom leta. U proleće je ovaj luk najbolji lek koji čisti krv, žuč i jetru od zimskih proizvoda sagorevanja. Kod branja ove biljke potreban je oprez da se ne zameni za otrovnu vrstu – kao mrazovac ili đurđevak, jer im je lišce nalik na lišće sremuša ! Zato se oslonite na vlastiti nos, jer druge biljke tako ne mirišu.... Lekoviti delovi biljke su mladi listovi koji se beru u aprilu i maju I podzemne lukovice koje se sakupljaju u leto I jesen. Jedina mogućnost da se čitave godine konzumira ova sjajna biljka iz prirode jeste kroz tinkture u kojima se lekovitost biljke u potpunosti može sačuvati. Lekovite preparate treba praviti samo u sezoni, dok su dostupni mladi listovi i sočne lukovice. Terapeutsko delovanje ove biljke jednako je delovanju belog luka, a u obe biljke za to je zaslužna visoka koncentracija :

Alicin uljana materija čija se količina sušenjem smanjuje

Vitamin C čija količina je znatno veća u listovima ( 750 mg/% ) nego u lukovici (100 mg%);

Malo eteričnih uljа (око 0,07%) u kome su: alilsulfid, alilpolisulfid;

Mineralne materije id.

Sremuš, biljka ima odlična antibakterijska svojstva, obara krvni pritisak, utiče na stvaranje eritrocita, čisti jetru ,creva ,želudac, jača memoriju i olakšava iskašljavanje .Odlična je preventiva ateroskleroze krvnih sudova. Listovi iz pomenutog sadrže vitamin C i karoten te su odlična preventiva prehlade i gripa. Vino od sremuša će uspešno smanjiti sluz u plućima i ublažiće dugotrajan i uporni kašalj. Osim toga sremuš kao lek otklanja tegobe sa probavom, smiruje gastritis ,otklanja neugodne gasove i nadutost stomaka, leči urinarne infekcije, podstiče lučenje mokraće i rad bubrega, ublažava bolove kod reume, artritisa, osteoporoze. Kupka od sremuša smiruje kožu i koristi se kod dermatitisa, ekcema i dr.

Tinktura od sremuša: sitno naseckanim listovima ili lukovicama rastresito se napuni boca do grlića, a zatim se smesa prelije rakijom od žita, ili nekom drugom domaćom rakijom jačine 38-40%. Boca se 15 dana drži na Suncu ili toplom. Dnevno popiti od 14 do 15 kapi sa malo vode.

Pa ako do sada niste probali ovu predivnu biljku iz prirode vreme je . Tinktura uz malo dobre volje i truda može biti napravljena u vašim kućnim uslovima, a ako već to niste učinili do sada, mi smo za Vas i naravno nas.

Do sledeće zanimljivosti pozdrav iz hooda !!!!

0 Коментара

ср sr en