Jabukovo Sirće

Бранко Секулић, 28.02.2019 2:02 PM

Jabukovo sirće nastaje fermentacijom soka od jabuka. Najbolje je koristiti prirodno jabukovo sirće, koje ne sadrži nikakve dodatke. Tokom procesa fermentacije prirodni šećeri iz jabuka razlažu se, uz pomoć bakterija i kvasca. Ono što nastaje je prvo alkohol, a zatim i sirće.Jabukovo sirće prodaje se najčešće nefiltrirano i nepasterizovano i kada se boca otvori ono vremenom oksidiše i postaje tamnosmeđe boje. U dnu boce će se vremenom pojaviti oblak taloga, i to je sasvim u redu. Ovaj talog sastoji se uglavnom od bakterija sirćetne kiseline.

Zdravstvene prednosti

Jabukovo sirće je pre svega prehrambeni proizvod.Sirće spada u neophodne namirnice za ljudsku ishranu bilo da je alkoholno,vinsko ili jabukovo.U kuhinji se upotrebljava za salatu,kao dodatak kuvanim jelima ili za konzervisanje zimnice.Jabukovo sirće koristi se kao i svako drugo sirće s tim sto je zdravije od svakog drugog sirćeta,do te mere da se često upotrebljava kao lek. On spada u elektrolite odgovorne za protok elektriciteta u telu.Za lečenje reumatoidnog artritisa preporučuju se obloge od jabukovog sirćeta.Narodna medicina jabukovo sirće u kombinaciji sa medom i vodom preporučuje za otklanjanje hroničnog umora.

Priprema jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće se pravi od zrelih jabuka. Potrebne su jabuke koje su potpuno zrele, pa i one koje su pale sa drveta. Jabuke se operu, iseku, stave u emajliranu ili plastičnu posudu sa širokim dnom. Zatim se preliju vrelom vodom (65 – 70 °C). Kad se pravi jabukovo sirće potreban je i šećer. Na 1 kilogram slatkih jabuka staviti 50 grama šećera, za kisele -100 grama. Nivo vode treba da bude 3-4 centimetara iznad jabuka. Posuda se stavi na toplo mesto, ali ne na sunce. Potrebno je da često promeša masa, da ne bi došlo do površinskog vrenja. Posle dve nedelje, se procedi kroz gustu gazu i prespe u veliku teglu za vrenje. Najbolje je da se ostavi 5-7 centimetara vazduha do vrha tegle. Ostavi se da odstoji još dve nedelje. Nepromućkano, gotovo sirće, prespe se u flaše, ne do vrha. Dobro se zatvore, a ako planira duže čuvanje, preliju se čepovi voskom. Čuva se na tamnom mestu, na temperaturi od 4 – 20 °C.

1 Коментар

Salvatore Cacini, 26.02.2024 9:58 PM
👍
ср sr en